DE ‘MUST SEES’ VAN ALKMAAR

#MustSees

Alkmaar bezoeken is Alkmaar beleven. Je beleeft Alkmaar op zijn best door de volgende ‘must sees’ van Alkmaar te bekijken.

1. De Kaasmarkt

Denk je aan Alkmaar, dan denk je aan kaas. Alkmaar is dé kaasstad van Nederland. Deze kaasmarkten (route) zijn in de periode 31 maart 2018 tot 29 september 2018 iedere vrijdagochtend tussen 10.00–13.00 uur te bezoeken. Wegens daverend succes zal er ook op de donderdagavond een kaasmarkt zijn. Voor meer informatie over de kaasmarkt van Alkmaar, bekijk je www.kaasmarkt.nl.

2. Het AFAS voetbal stadion

Je vindt het AFAS voetbal stadion aan de rand van Alkmaar (route). Dit grootse stadion, waar iets meer dan 17 duizend toeschouwers in kunnen, is gebouwd in 2006. De voetbalclub van Alkmaar heet AZ (Alkmaar-Zaanstreek). AZ speelt van juli tot mei. Neem een kijkje bij het stadion, of nóg leuker; bezoek een thuiswedstrijd. Het wedstrijdschema vind je op www.az.nl.

3. Huis met de kogel

Het huis met de kogel (route) is een van de laatste overblijfselen van het Beleg van Alkmaar. Dit rijksmonument behoort tot een van de ‘must sees’ van Alkmaar, omdat het het verhaal vertelt over de strijd die de Alkmaarders meer dan 750 jaar geleden in de Tachtigjarige Oorlog geleverd hebben tegen de Spanjaarden. Het Huis met de Kogel is een stukje stadsgeschiedenis in de binnenstad van Alkmaar.

4. De Grote Kerk van Alkmaar

Niet te missen is de Grote Kerk van Alkmaar (route). Dit kolossale bouwwerk uit 1470 is een ‘must see’ van Alkmaar die eigenlijk niet over het hoofd gezien kan worden. Wanneer je binnen in de kerk komt, kom je binnen in een prachtig versierde kerk; kijk eens naar boven! Er wordt echt van alles georganiseerd in de Grote Kerk; van klassieke concerten tot whisky/bokbier festivals. Maak hier alvast een virtuele tour door de kerk. De agenda van de Grote Kerk vind je op www.grotekerk-alkmaar.nl/agenda/

5. Molen van Piet

De molen van Piet staat op een prominente plek in het groene park van de single rond Alkmaar (route). Deze stadsmolen is gebouwd in 1769 en werd sindsdien gebruikt als korenmolen. Hedendaags draaien de wieken van de molen van Piet enkel ‘voor de prins’. Vroeger zat er in de molen ook een grutterswinkel, die nu gesloten is. De restanten van deze winkel zijn nog wel te bezichtigen.

6. De waagtoren

De waagtoren ligt in het bonkend hart van Alkmaar (route). Als je goed naar de waagtoren kijkt, zie je op de gevel van de Waag de volgende spreuk: S.P.Q.A. RESTITVIT VIRTVS ABLATAE JVRA BILANCIS. Vrij vertaald betekent dit: “moed en kracht schonken regering en burgerij van Alkmaar het verloren waagrecht terug”. Deze spreuk voert terug op het heldhaftig optreden van de Alkmaarse bevolking tijdens het ontzet van 8 oktober 1573, waar de geestelijke macht de Waag schonk aan de burgerij van Alkmaar.
Bron: Wikipedia

8 Oktober is voor de bewoners van Alkmaar (en omstreken) een feestdag, dat ieder jaar gevierd wordt met live muziek en gezelligheid.

7. De hofjes

De hofjes van Alkmaar behoren tot een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Alkmaar. Deze hofjes, die eigenlijk provenhuizen werden genoemd, deden dienst als gratis onderkomen en levenslang onderhoud voor geestelijke vrouwen. Een deel van deze hofjes wordt nog steeds bewoond. Het Hofje van Spliter [1646] (route) en het Wildemanshofje [1714] (route) zijn dagelijks open voor bezichtiging.

8. Visbanken

De oude vismarkt van Alkmaar (route) bestaat uit enkele stenen galerijen en overdekte visbanken. In de eerste helft van de 19e eeuw werd het gebouw gebruikt als handelskantoor en viskraam. De vis werd toen in galerijen opgeslagen en op de stenen visbanken uitgesteld voor de markt. De laatste vismarkt vond in 1998 plaats. Heden ten dage is is de vismarkt met zijn visbanken een rijksmonument. Een leuk detail zijn de beeldjes op de daken van de vismarkt. Een echte ‘must see’ dus!

9. Accijnstoren

De accijnstoren diende vroeger als een soort belastingkantoor. Ingevoerde goederen diende hier te worden aangegeven. De accijnzen die dit opleverden, waren in die tijd een belangrijke inkomstenbron voor Alkmaar. De accijnstoren is gebouwd in 1622. Ook dit rijksmonument is een ‘must see’ in Alkmaar.

Leave a Comment