ALKMAARSE MUSEA DIE JE GEZIEN MÓÉT HEBBEN

#Musea

Kaasmuseum

Alkmaar heeft naast zijn historische centrum met ruim 399 rijksmonumenten ook diverse musea. De stad is uitgegroeid tot het middelpunt van de Nederlandse kaas, met als hoogtepunt de Kaasmarkt die zomers elke vrijdag te bezoeken is. Als kaasstad mag een kaasmuseum dan ook niet ontbreken. In het rijksmonument ‘De Waag’ kun je van alles vinden over de twee bekendste kazen van Nederland. Vroeger had het pand de functie van een waag, namelijk dat er goederen werden gewogen. Tegenwoordig kun je op ‘Waagplein 2’ een collectie waarnemen dat bestaat uit historische objecten. Als je Alkmaar bezoekt dan is het een aanrader om hier even te kijken.

Biermuseum

Museum De Boom doet mee met de trend van het kaasmuseum: het is tevens gevestigd in een historisch pand, namelijk dat van een voormalige brouwerij. Als je van gefermenteerde drank houdt, loop dan (tijdens je bezoekje aan Alkmaar) even naar binnen in het museum dat gelokaliseerd is op Houttil 1. Nationaal Biermuseum De Boom legt aan je uit hoe bier gebrouwen wordt. Dit wordt verteld aan de hand van gereedschap, apparatuur en machines die dateren uit de 19e eeuw. Heb je dorst gekregen na het bezoek aan het museum? Gebruik dan de bon die je krijgt na een museumbezoek om met korting een biertje te drinken in het Proeflokaal van museum De Boom.

Stedelijk Museum (kunst)

Het Stedelijke Museum Alkmaar (SMA) is een ‘deur’ naar het verleden waar je gedocumenteerde immateriële en materiële getuigenissen vindt in het heden, of zoals het museum zelf zegt: “SMA is het geheugen van de stad Alkmaar”. Als je een liefhebber bent van geschiedenis, kunst en cultuur, dan begint jouw ontdekkingstocht van de stad hier. Het roemrijke stadsverleden wordt aan de hand van afwisselende en interactieve opstellingen verteld. Er is een mooie collectie van de Bergense School te zien. De plaats Bergen is sinds de vorige eeuw een kunstenaarsdorp.

Beatlesmuseum (muziek)

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr, vier namen die samen beschouwd worden als de meest invloedrijke band uit de geschiedenis van popmuziek. Het gaat vanzelfsprekend om de band The Beatles. Op Pettemerstraat 12A vind je de grootste privécollectie over de muzikale goden. De verzameling bestaat uit bijzondere geluids- en beeldfragmenten die een ‘dode’ collectie tot leven brengen en je zintuigen prikkelen.

Leave a Comment