ONTDEK: HET STRAND VAN CAMPERDUIN

#Environment

Hondsbossche Zeewering

Het maagdelijke zandstrand, gloednieuwe duinen en bijbehorende natuur: de Hondsbossche Zeewering is met het project ‘Kust op Kracht’ volledig vernieuwd. Vroeger was de Hondsbossche zeewering een saaie, verharde dijk. Maar door creatieve aannemers Boskalis en Van Oord – bekend van de palmeilanden voor de kust van Dubai – heeft er een complete metamorfose plaatsgevonden.

Zo is het strand 300 meter westwaarts verschoven, waardoor er ruimte ontstond voor een nieuwe duinenrij (met helmgras). Daarnaast is er ter hoogte van Camperduin een lagune gemaakt. Dit is een soort meer dat ontstaat tussen een strand een smalle strook zand langs de kustlijn. De lagune wordt nu gebruikt voor de watersport.

Klik hier voor de route naar Camperduin.

Strandpaviljoen Struin

Strandpaviljoen Struin is gelegen in het duin, waar vroeger de strandopgang en de dijk was. Specialiteit van strandpaviljoen Struin is het overheerlijke huisgemaakte verse appeltaartje. Soms moet je een kwartiertje wachten op je appeltaartje, maar weet dan dat deze direct vanuit de oven geserveerd wordt. Verser kan niet!

Alles over strandpaviljoen Struin vind je op: https://struin.nu/

Scheepswrak Prince George

Diep onder een laag zand liggen de overblijfselen van het scheepswrak Price George. Dit schip, dat er al meer dan 90 jaar ligt, zal voor altijd onder het duin verborgen blijven.

Standbeeld de Strandvonder

Het standbeeld de Strandvonder is ouder dan het strand van Camperduin. Dit standbeeld werd door kunstenaar, beeldhouwer en tekenaar John Bier ontworpen. De naam strandvonder verwijst naar het de rol van de burgemeester die vroeger de gevonden spullen van de strandjutters in beslag nam.

camperduin-strand-2

De zee

In de winter kan de zee bij Camperduin wat ruig zijn. Met storm zul je er dan ook geregeld kitesurfers tegenkomen. ‘S zomers is het strand over het algemeen vrij rustig, waardoor het geschikt is voor kinderen.

Alles over kitesurflessen bij het strand van Camperduin vind je op www.quiksilversufschool.nl.

Vogels spotten

Ga jij met de verrekijker of telescoop op pad om de prachtige kust- en zeevogels te bekijken? Dan ben je in Camperduin aan het juiste adres. Zo kun je naar de observatiepost gaan, waar je een beetje beschut zit. Hier zul je geheid andere vogelspotters tegen zult komen. Dit is handig, want samen zie je meer, zeker aan de kust.

Enkele vogels die je kunt spotten zijn: zwarte zee-eend, roodkeelduiker, noordse stern, ijseend, noordse stormvogel, slechtvalk, roodhalsfuut, zeekoet, alk, kleine alk, kleine jager, middelste jager, grote jager, eidereend, dwergmeeuw en drieteenmeeuw.

Parkeren

Parkeren in de Camperduin is altijd mogelijk. In het hoogseizoen betaal je €5,- per dag. In het laagseizoen is dit €2,- per dag. Voor €1,- kun je 40 minuten parkeren. Als je goed zoekt zijn er drie parkeerplekken die gratis zijn langs de dijk.

Betalen kan contant of met een pinpas.

Leave a Comment