#Activiteiten

Waarom zijn Escape Rooms leuk?

Vind je het leuk om reeksen van puzzels op te lossen? Houd jij van spellen, waarbij je raadsels kan uitpluizen met aanwijzingen en strategieën dan is een escape room voor jou weggelegd.

De meeste mensen weten ondertussen wat een escape room is, daarom wordt er niet opnieuw benoemd dat bij een escape room deelnemers een plot moeten ontrafelen binnen een bepaald tijdslimiet.

 

Hoe is het ontstaan?

De ontstaansgeschiedenis van de escape room is minder bekend.

Uit een vragenlijst blijkt dat entrepreneurs eerst elders van het concept horen, waarna ze zelf escape rooms oprichten. Hierbij werd vaak de organisatie SCRAP benoemd. In 2007 werd door de 35-jarige Takao Kato in Japan een Real Escape Game (REG) ontwikkeld.

SCRAP publiceerde de eerste Real Escape Room. Na de Japanse introductie verschenen de eerste ‘rooms’ rond 2011 in plaatsen als Singapore. Een vriend van Kato introduceerde de escape room in San Francisco. Nederland werd besmet in 2013 en er zijn sinds 2015 tientallen rooms in de Benelux bij gekomen.

Zoals eerder verteld is, ontlenen de meeste ondernemers de ontwikkeling van de escape room toe aan Kato. Echter, de benoemde geschiedenis gaat soms voorbij de mens. Er kunnen andere oorzaken zijn. Ondernemers die niet van het bestaan van Kato af wisten, wezen andere invloeden aan tijdens de vragenlijst. Zes verschillende inspiratie bronnen werden benoemd.

Zo vertelde sommige ondernemers dat ze het concept ‘escape rooms’ hadden gebaseerd op het rollenspel ‘Dungeons & Dragons’ of interactieve spookhuizen, zoals Sleep No More (een interactief theater in New York).

 

Escape Room in Alkmaar

In 2016 opende Escape Room Alkmaar (ERA) zijn deuren en vandaag de dag kun je kiezen uit zes verschillende kamers. De ontsnappingskamers zijn voor verschillende leeftijdscategorieën geschikt. The Wizard School is bijvoorbeeld ideaal voor jongere kinderen (vanaf 8 jaar), daarnaast is de kamer qua moeilijkheid aanpasbaar. Bij ERA kan je echter ook terecht voor een uitdaging. Kies voor The Infinicorp Laboratory, mits je vele parallelle verhaallijnen door elkaar wil oplossen. Overige thema’s zijn: Mysterie, Thriller, Horror en Ruimteavontuur. Praktische informatie kun je vinden op de website van Escape Room Alkmaar.

Bronnen:
1. “Peeking Behind  the Locked Door: A Survey of Escape Room Facilities”. White Paper. Retrieved 2015-05-24.
2. Rhizome (philosophy). (sd). Opgeroepen op 2018, van Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Rhizome_(philosophy)

 

 

Leave a Comment